Sabaton Open Air

Varje år sedan 2008 arrangeras festivalen ”Sabaton Open Air”, det är det världskända hårdrocksbandet Sabaton som ligger bakom. Gruppen har sina rötter i Falun och det är också här som festivalen hålls varje år.

Sabaton Open Air är omtalad att vara en av de snällaste festivalerna och det är inte ovanligt att man ser både barn och äldre deltaga för att lyssna på musik! Enligt lag så får inte volymen vara högre än 100db och alkohol som serveras i en separat bar har åldersgräns på 18 år. Uti dagar 4 pågår festivalen nu för tiden, och såklart är det en fröjd för Sabatons fans men även för fans av Power Metal eller klassisk hårdrockmusik. Det brukar vara en bra blandning av band och artister och det är ofta många stora namn inom genren som uppträder.

På området finns två scener som de 25 banden spelar på, men i och med att scenerna ligger sida vid sida så spelar de aldrig samtidigt. Första kvällen, som är en förfest inför festivalen börjar på riktigt, ordnas det med livespelningar i barområdet. Denna kväll brukar unga lokala band få ta plats och visa upp sig. På Sabatons hemsida kan man gå in och önska vilka artister eller band man vill se på festivalen i framtiden. Som namnet säger så är det under ”Open Air”, det vill säga utomhus, och de flesta som kommer till festivalen har tält med sig och övernattar på områdets camping. Det finns också ett flertal hotell och andra boenden i Falun man kan bo på, festivalområdet ligger endast en 20 minuters promenad från Falun city.

Inom festivalområdet finns det flera matstånd med allt från hamburgare till veganmat. Det finns även Sabatons egen restaurang vid sidan av baren, här serveras vällagad mat med råvaror från närområdet. Festivalen besöks av människor från olika delar av världen, senaste åren har det funnits 35 länder representerade, mestadels från Norge, Finland, Tyskland och Belgien. Sabaton Open Air har verkligen satt Falun på världskartan!