Sabaton, ett svenskt hårdrocksband med fans från hela världen

Sabaton är ett hårdrocksband som har sina rötter i Falun men har turnerat runt om i världen även med stora band som Iron Maiden, Hammerfall och Scorpions. Gruppen startade år 1999 och har gett ut över 8 studioalbum. Sabaton har bytt skivbolag några gånger under sin karriär och idag jobbar de med Nuclear Blast som är ett tyskt bolag.

Under åren har en del medlemmar i bandet bytts ut men två av dem har varit med sen uppstart, det är Joakim Brodén (sång och keyboard) och Pär Sundström (bas). Musiken Sabaton spelar är Power Metal och deras musik och texter är inspirerade av militären och olika krig, vilket också återspeglar många av deras albums namn ”The Art of War”, ”Heros”, ”Primo Victoria” och ”The Last Stand”. Även namnets betydelse ”Sabaton” är en del av en rustning som skyddar foten. En stor del av Sabatons publik är från USA, men också från andra länder runt om i världen.

Gruppen har samarbetat med två svenska hockeylag, Färjestad som hade låten ”Ghost Division” som introlåt och Leksand som Sabaton har skrivit en egen introlåt till. En gång om året har Sabaton en väldigt populär spelning ombord på Silja Lines färja MS Galaxy, en 23 timmars kryssning som går mellan Stockholm och Åbo. Sabaton har ett årligt återkommande arrangemang, ”Sabaton Open Air”, som är en festival som arrangeras av gruppen.